El Xiprer, un arbre amb significats mil•lenaris !

e-2_01_01Efectivament,  el xiprer és un arbre amb molta simbologia, anem a explicar quines son :

Si ens remuntem a l’època dels grecs, ja el consideraven un símbol de la bellesa femenina, i també amb connotacions mortuòries.c2n7198_01_01Podria ser que com és un arbre que sempre està verd i es en general majestuós i apuntant al cel, fet que ajudava les ànimes dels morts a elevar-se en aquesta direcció.ca-1_01_01Per això, en els cementeris en podem trobar de Xiprers, tant en l’entrada com repartits dintre el recinte.  Una explicació seria, que s’hi posant per donar la benvinguda als morts que van ha ser enterrats i que entren en una altra vida després de la mort.c2_01_01La mitologia diu que segons Teofrast el xiprer comú estava consagrat a Hades, el déu de la mort.  Horaci,  indicava que des d’antic s’enterraven els morts amb una branca de Xiprer i s’embolcallava el cos amb les seves fulles. I Plini, comenta que una branca de Xiprer penjada a la porta d’una casa era un signe fúnebre.fam01451_01_01Fora del cementiri, se li donen moltes altres simbologies  el Xiprer :

En alguns llocs del mon, el xiprer és un arbre que es considera sagrat per nombrosos pobles, per la seva llargada i verdor persistent, es diu : ” l’arbre de la vida “, tot el contrari que hem vist fins ara…e3_01_01El Xiprer simbolitza hospitalitat. Diuen que el nombre de xiprers plantats a l’entrada d’una casa també té el seu significat:

  • Un sol Xiprer , vol significar allà donaran al viatger de beure.cam01421_01_01
  • Dos Xiprers, que hi haurà menjar per ell i pel cavallca2_01_01
  • i Tres Xiprers, tot l’anterior i que també s’hi pot quedar a dormir durant uns dies o us poden donar feina.dscn6972_01_01Altres versions o curiositats :
  • Ens diuen que el nombre de xiprers que hi ha a l’entrada d’una casa, indica el nombre d’hostes que la casa pot acollir.
  • A l’època de les guerres carlines era un símbol de pau, i que a les cases on s’hi plantava un Xiprer, no hi entraven a fer ningú el mal.dscn6893_01_01
  • Curiosament en segles enrere, a cases o masies molt aïllades si hi havia un Xiprer plantat a l’entrada significava que en aquella casa s’hi practicava la prostitució.
  • A la província italiana de la Toscana , és habitual veure fileres de xiprers seguint els camins que condueixen a les masies. Aquí en Catalunya es mes corrent que siguin plàtans.entrada_01_01
  • També, el Xiprer el trobarem en molts dels Santuaris, Ermites i Castells d’arreu de Catalunya.e4_01_01

Per a conèixer mes sobre aquest arbre, podeu consultar a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Xiprer

e-1_01_01Be, quan estigueu al costat d’un Xiprer, recordeu tot el que us he explicat, i … a lo millor si trobeu una filera de xiprers, teniu la sort de quedar-vos de vacances en una masia…!

 

Recull de dades, text i fotografies : Ramon Solé

4 pensaments sobre “El Xiprer, un arbre amb significats mil•lenaris !

    • Hola : Del Costumari Català és pot apendre molt i coneixer com pensaba la gent de fa 100 o mes anys en rere.
      Gràcies per seguir el Blog.

      Ramon Solé

  1. Moltes gràcies, comentaris molt enriquidors, amb un final espectacular. Buscarem aquesta masia si és que hi és 👍

    • Hola Marta, gràcies a tu per aquestes paraules i visitar el Blog.
      Ven segur que hi han moltes Masies o Cases Rurals amb un o varis Xiprers, si bens per Canoves, a l’entrada de casa hi han dos Xipres un en cada costat de la cadena i dins del jardi hi ha el tercer, hi la Pitzeria al costat, pero mala sort cal pagart els gastos de la consumició…. el mon canvia…

      Salutacions.

      Ramon Solé

Deixa un comentari