La Llegenda de la Casa Blanxart i les quatre dones d’aigua de Granollers

Can Blanxart  és una casa modernista situada a la cantonada entre els carrers Joan Prim i Torras i Bages.

Can Blanxart

Can Blanxart

Aquest edifici granollerí s’integra en la primera producció modernista de Jeroni Martorell, que fou arquitecte municipal de Calella.

El que més destaca de l’edifici, és la gran figura femenina de pedra coneguda a Granollers com la dona de pedra de gust noucentista i rodejada de motius vinyaters que apuntala amb el braç la tribuna del pis principal. Aquesta té coberta de pavelló, amb perfil ceràmic i gàrgoles als extrems i s’inscriu en un balcó seguit amb treball de forja que traspassa la cantonada.

??????????

La LLegenda :

Tot comença quan el nen de Can Blanxart,  decideix anar a banyar-se al riu Congost i fer campana a l’escola. Es treu la roba i quan surt de l’aigua no hi troba la roba. Avergonyit, torna a casa seva i el seu pare el renya. El nen torna al indret del riu i comença a plorar tan desesperat que aconsegueix fer aparèixer quatre dones d’aigua de dins del riu que li tornen la roba.

Riu Congost a La Garriga

Riu Congost

Un dia el pare coneix les Dones d’Aigua i en queda tan meravellat que decideix construir un petit palau per a elles amb un estany per tal que es puguin banyar i no es tornin pedra. Però un dia de molta calor, l’estany queda sec i el pare i el fill s’obliden d’omplir-lo. Les dones d’aigua es converteixen en dones de pedra, però a través de les llàgrimes de pare i fill es tornen a convertir en dones d’aigua, i desapareixen. En veure que s’esvaeixen, tots dos deixen de plorar i la darrera dona d’aigua, la rossa, queda per sempre al portal, com una figura de pedra.

DSCN0626 - copia

Recopilació del Text : Cedit per l’Ajuntament de Granollers

Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari