Avui us presento dos articles
Durant molts de segles la muntanya de Montjuic de Barcelona, era molt apreciada per les seves aigües naturals, la gent cansada de beure aigua dels pous de la ciutat o de les poques fonts que tenia Barcelona, anava fora de muralla a busca l’aigua d’algun brollador d’aquesta muntanya.
Però, a finals del segle XIX, en les fonts que quedaven actives, van construir els Berenadors, per oferir l’aigua fresca juntament amb altres begudes com aigua amb anís o menta, així com algun menjar cassolà.
La gent d’aquella època pujava amb família o amb amics a la muntanya de Montjuic sobretot els dies festius, sigui a peu o amb carro,
i es repartien a fer un àpat per la muntanya,
com a la Font dels Pins o en llocs ombrívols o solejats, segons la temporada,
altres anaven directament a algun dels Berenadors a passar una estona o tot el dia…
Això sí, sense deixar d’anar a recollir aigua a la popular Font de Canaletes !
Havien berenadors que tenien obert tota la nit oferint la possibilitat de música perquè la gent, sobre tot les parelles joves, poguessin ballar, eren les “Discoteques” d’aquells temps i a l’aire lliure, sobre tot a l’estiu.
Algunes dels Berenadors mes coneguts eren la Font Trobada, La Walkiria, la Font del Gat i un dels més populars, i que tenia mes gent, era el Berenador de la Font d’en Conna.
en aquesta imatge podem apreciar la gran quantitat de gent que anava a muntanya en dia festiu,
fins i tot es posaven paradetes venent menjars i begudes.
Paulatinament, amb els anys i la guerra civil, van anar tancant els Berenadors i desapareixent les fonts naturals, axó va ser fins els anys 60 del segle XX. La gent amb més poder adquisitiu, anava als Berenadors de Vallvidrera i Les Planes, a la Serra de Collserola, molts van desaparèixer al construir-se els Túnels de Vallvidrera.
No deixarem de costat que en la muntanya de Montjuic hi havia gent molt humil que vivia en barraques…era el seu refugi fora de la ciutat de Barcelona.
Text : Ramon Solé
Fotografies: Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona i Arxiu Rasola