Que és l’osmosi en l’Aigua ?

Que es l’osmosi ?

En un sistema format per dues dissolucions de concentracions diferents, però amb el mateix dissolvent, separades per una membrana dita semipermeable, tendència a passar dissolvent de la dissolució menys concentrada a la que ho és més.

Una membrana semipermeable, d’origen natural o artificial, és la que deixa passar uns tipus de molècules (les del dissolvent) i uns altres no (les del solut).

Fotografia de l’Ajuntament de Sant Lluis

I en el cas de l’osmosi  en l’Aigua ?

L’osmosi inversa és una tecnologia de purificació de l’aigua que utilitza una membrana semipermeable per eliminar ions, molècules i partícules més grans, deixant que només passi l’aigua potable. Dins d’un entorn amb membrana semipermeable, si s’augmenta la pressió del costat de major concentració, pot aconseguir-se que l’aigua passi des del costat d’alta concentració al de baixa concentració. D’aquesta manera s’està produint el fenomen contrari a l’osmosi, per això es diu osmosi inversa. És a dir, l’aigua de la zona d’alta concentració passa a la de baixa concentració, aconseguint travessar la membrana en sentit contrari.

Un exemple el tenim a Xilxes, municipi de la província de Castelló, situat en la Comarca de la Plana Baixa. Compta amb aproximadament 2752 habitants (INE 2015). FACSA gestiona la xarxa municipal de aigua potable i clavegueram municipal des de 2009. Des del Consorci de la Plana i  dues captacions, s’abasteix a les fonts públiques, a la zona del nucli urbà i a la zona de la platja de Xilxes. S’emmagatzema i tracta l’aigua en un dipòsit del municipi i, a més, per a subministrar l’aigua a les fonts públiques, es fa passar per una estació de tractament d’aigua per osmosi inversa.

Font pública de Sant Lluis, ubicada al Pla de Cas Rector (darrera de l’església), es tracta de la primera font pública de Menorca i de Balears que funciona amb aquest sistema d’osmitització.

Fotografia : Ajuntament de Sant Lluís

Presentació a Maó, de la primera Font Pública tractada amb el sistema d’osmosi :

https://ib3.org/mao-posa-en-marxa-la-primera-font-publica-dosmosi-per-omplir-les-garrafes

També, us passo una informació que es considera pitjor  l’aigua procedent d’osmosi :

https://www.betera.com/2019/06/28/el-nou-govern-elimina-el-sistema-dosmosi-de-les-fonts-publiques-en-assegurar-que-la-qualitat-de-laigua-es-pitjor-que-la-de-laixeta-de-casa/

Per a mes amplia informació podeu accedir a Viquipèdia i que us adjunto l’enllaç :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Osmosi_(directa)

Des del Blog sols donem Informació, no entrem en polèmiques …!

Recull de dades : Enciclopèdia Catalana, i altres

Adaptació al Text : Ramon Solé  – Fotografies : Anna Maria Molinero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s