El Castanyer de Can Cuch de Cànoves i Samalús

El Castanyer de Can Cuch o Castanyer Gros de la Casa del Bosc, és del Municipi de Cànoves i Samalús, ja m’he referit en varies ocasions d’aquest castanyer en el bloc, avui us donaré mes dades sobre ell.És un arbre monumental situat a l’indret de la Baga d’en Cuc , a 780 m/alt., el qual és l’arbre més gruixut de tot Catalunya.Es localitza a la vall de la riera de Vallfornès, tributària del riu Mogent, la capçalera del qual s’inicia al sector meridional de la Calma, és un dels llocs més feréstecs del Montseny, dins la finca de Can Cuc.El paisatge dominant és un alzinar muntanyenc, amb predomini d’alzina acompanyada per algun cirerer de bosc, castanyers afeblits i algun freixe. Destaca la presència d’algun rebrot de gatell i poll negre. A l’estrat herbaci, hi ha ortiga, trèvol pudent, corniol, maduixer de bosc, colitx, esbarzer, rogeta, falguera, vidalba i galzeran.

Característiques del Castanyer de Can Cuch :

Perímetre del tronc a 1,30 m: 11,76 m.

Perímetre de la base del tronc: 20,66 m.

Alçada: 24,17 m.

Amplada de la capçada: 25,32 m.

Altitud sobre el nivell del mar: 786 mL’estat general del brancatge i el fullatge és regular, presenta una gran cavorca, que amb el pas dels anys s’ha anat buidant , amb l’ajuda d’alguna llampada, d’un incendi accidental esdevingut el 1936 , que va cremar-ne el tronc principal durant tres dies i tres nits i d’un altre provocat els anys vuitanta.

A dins del Castanyer es com una cova

A més, sembla que el castanyer no gaudeix de les aportacions hídriques que necessita. L’entorn, tot i estar ben mantingut per la família propietària, pateix el trepig continuat de corrues de curiosos que al llarg de l’any hi desfilen.

A dins del Castanyer és ple de misteri

Algun any la producció de castanyes no hi ha sigut present, cosa que preocupa per si es tracta de la manifestació d’alguna fitopatologia no identificada.És diu, que l’any 1960, un carboner va aprofitar la seua cavorca per instal·lar-s’hi durant un any i mig,  la qual cosa dóna una idea de la magnitud de l’interior de l’arbre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb histories…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest tipus de castanyer de tanta envergadura de soca pertany al grup dels arbres llavorers, la funció dels quals ha estat la producció de castanyes.  

Itinerari : Per anar hi, cal que aneu a peu, des de Cànoves, podeu seguir per la riera, passar per el Roc Fiter i el Pantà, cal fer un rodeig lateral fins trobar el camí de la cadena a la dreta, que fa una bona pujada que portaria al Restaurant de La Casa del Bosc, poc abans i en un replà està situat el Castanyer del Cuc o Cuch.

 

 

És considerat per la Generalitat de Catalunya com a Arbre Monumental.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Recull de dades, adaptació al Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s