Sant Miquel de Vilageriu i la seva Font en Tona

Sant Miquel de Vilageriu és una església romànica al costat de la masia de Vilageriu o Vilageliu,  a algo mes de mig kilòmetre del nucli urbà de Tona.Per arribar-hi cal que segui la carretera BV- 5303 i agafeu un trencall a l’esquerra que us portarà fins l’Ermita. És una construcció amb elements romànics característics.Veiem la seva curta historia a pesar de l’edat que te :

  • La capella existeix des d’abans del 948. el primer document que en fa esment és del 12 de març de 948 al fer testament el levita Guadanir, senyor de “Vil·la Gerille”.
  • A principis del segle XI posseïa la vila el noble Rodulf, intitulat arxilevita per trobar-se al servei de l’església de Vic.
  • Entorn l’any 1080, en temps d’Hug Dalmau, es renovà l’església, fent-se la capçalera i la nau
  • Sembla que la capçalera i la nau es van construir als volts de l’any 1080 i fou reformada o modificada al segle XII, obrint-se noves finestres a migdia i tramuntana. L’absis, també de gran puresa de línies romàniques, està decorat per arcuacions llombardes. A la base de l’altar es descobrí un mil·liari romà.Cal dir que esta a prop del mas Vilageriu, al costat del camí del mas Vilar. Aquest camí segueix l’itinerari de l’antiga via romana que pujava a Collsuspina.La Font de Sant Miquel, per anar-hi, cal retrocedir i a mig camí abans d’arribar a la carretera, cal baixar per un camí que porta directament a aquesta Font.Cal dir que es d’una deu important, donat que pràcticament sempre raja un bon doll.Sobre del broc, hi ha unes rajoles on indica el nom de la Font i a la vegada hi ha el dibuix de l’ermita.

 

Text i recull de dades : Ramon Solé

Fotografies : Fidel Rodríguez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s