El Parc de la Serra de Collserola, és un Parc viu… ?

El Parc Natural de la Serra de Collserola és la denominació oficial del parc de Collserola, un parc de 8.259 hectàrees situat a la serra de Collserola que gaudeix de protecció oficial des de 1953 i l’any 2010 va ser declarat com a Parc Natural per la Generalitat de Catalunya.El parc es troba repartit en nou termes municipals : Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern i és gestionat pel Consorci del Parc de Collserola que inclou la Diputació de Barcelona i els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.Ens preguntem, és un parc viu ?… Realment que si i molt palpable al ulls de la gent que hi va, que hi transita per dins, per la gent, inclòs, que hi viu !

Cerdanyola del Vallès

Per varis motius és un Parc encaixonat en mig d’una gran ciutat com Barcelona i 8 municipis mes de l’Àrea Metropolitana que literalment el rodejant.

La pressió constant de la gent que hi va a passar  unes hores o el dia, la circulació per les carreteres que hi passen, les cada vegada menys, línies elèctriques, i un llar etcètera…. fan que l’opressió a aquest Parc sigui notòria i constant dia a dia.Així i tot, hi ha un miracle, el de l’autoconservació que amb les mesures que s’aporten des de les administracions, fan un Parc viu!.

Mamífers, Ocells,Rieres ….

Podem veure i sentir, una fauna de mamífers ven viva, com  conill, eriçó, esquirol, geneta, mostela, toixó, porc senglar, i alguna guineu.

Mamífers

Hi ha mes de 300 Fonts naturals catalogades, moltes d’elles no hi raja aigua, per ho son un indicatiu important d’aqüífers en Collserola que havia tingut.Per les característiques de l’orografia, trobem molts torrents i rieres que bona part de l’any baixa aigua.Qual cosa fa que per els seus rodals trobarem : tortuga, granota verda, cuereta, ànec coll verd, polla d’aigua, serp d’aigua, salamandra, ratolí, mallerenga blava, entre altres.Donat  la gran vegetació, podem trobar mes de 19 especies d’ocells, com  : garsa, tórtora, pardal, bernat pescaire, xoriguer, rossinyol, pit-roig, verdum… i altres.

Caixes Niu

El parc te aquesta varietat, també, gràcies que en molts llocs s’instal·len  estratègicament, caixes niu per ocells i menjadores.Dèiem que Collserola te molta vegetació diversa i viva, podem trobar pi, roure, alzina, i un bonic conjunt de bosc de ribera.Així com moltes especies de plantes comunes, bosc de ribera i medicinals.Els visitants, a part de gaudir dels ser vius vegetals i animals, disposen de llocs de pic-nic repartits en diferents punts del Parc. I no ens oblidem del Parc d’atraccions del Tibidabo.

Lloc de lleure

També, hi ha punts enlairats que ofereixen un bon mirador del Barcelonès o Vallés.Per a mes informació :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Collserola

Culminarem, indicant que hi ha una bona xarxa d’autobusos que arriba als diferents municipis, ferrocarrils de la Generalitat i dos funiculars que ens apropant al Parc de Collserola.

La recomanació, és molt senzilla, respecteu la natura en general del Parc, qualsevol incident  aviseu a les autoritats, NO feu foc fora dels llocs habilitats.I gaudiu del Parc de Collserola en el seu conjunt, que és un parc viu !

 

Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s