La importància dels antics dipòsits d’aigua a les cases o vivendes

En els Pobles i a les ciutats ara fa uns cent any en rere, l’aigua ja arribava a moltes de les cases, per ho, amb dificultat, per això poc a poc van anar col·locant un o varis dipòsits per cada domicili, per recollir o magatzemer l’aigua i garantir disposar-ne a qualsevol hora del dia.dscn3338_01També tenim d’afegir, la Gerra Civil i durant la post guerra, amb tot un munt de problemes d’alimentació, logística en general;  i també la dificultat que pugues arribar a tothom el subministrament d’aigua potable. La solució va ser aquests dipòsits que amb cura i de forma restringida asseguraven principalment tenir per beure i pel bany.dscn3331_01Va passar el temps…, i l’aigua de xarxa publica directa va arribar paulatinament tant a ciutats grans, com a poblacions i pobles petits.dscn3180_01Ens és molt fàcil anar i obrir una aixeta avui en dia i fer sortir tota l’aigua que volem…, es transparent, clorada i com és diu Apta pel seu consum, tota una riquesa que no tenim en compta.dscn3964_01Aquest petits dipòsits, generalment és van fer “d’Uralita” i amb una tapa, era ven corrent veure’ls en les cases, en el terrat o lloc elevat de les finques o cases mes o menys altes.dscn3339_01També, veure-les en llocs elevats, no un dipòsit,  sino varis i agrupats per donar l’aigua a un nucli de habitatges.torremetallica_01Petites industries , també van posar-ho per tenir un remenant d’aigua per les seves instal·lacions.dscn3755_01I també, en els camps i conreus, encara avui en dia observarem en molt llocs de Catalunya, una columna i a sobre, un dipòsit per contenir aigua.dscn2806_01En algun d’ells, fins i tot, a sota trobarem una bassa i un pou, generalment, per  guardar el màxim d’aigua, per moments que sigui necessària per regar conreus o camp.cam00507_01En cara en l’any 2017, podem trobar-ne a pobles i ciutats?, pues si ens  fitxem, son molts els llocs, pots ser en barriades , o en la part antiga que encara hi son i estan en ple funcionament.dscn3329_01Actualment en blocs de vivendes , podem trobar-ne ?. ..Si, i en molts llocs, Granollers, Mataró, Barcelona, Girona, Lleida … podríem dir que arreu de Catalunya …!dscn3179_01Jo personalment, m’enrocordo a casa de la meva avia, a la Barceloneta de Barcelona, quant era l’estiu, l’aigua sortia cremant donat que durant bona part del dia el sol anava calentant el dipòsit.dscn3190_01No cal dir que era molt important vigilar i mantenir la tapa del depòsit sempre col·locada i vent tapada per evitar que entressin impureses, insectes i animalons.dscn3238_01Com dèiem, actualment és molt difícil patir un tall d’aigua o mancança d’aquesta, per axó … ja no tenim cura en general de tenir un dipòsit al nostra abast.dscn3328_01Serà ja per sempre mes… o, no… ?

 

Text i Fotografies : Ramon Solé

 

 

 

2 pensaments sobre “La importància dels antics dipòsits d’aigua a les cases o vivendes

  1. Els meus pares en tenien un a Rubí. El problema era que els pitjors dies de l’hivern, les canonades exteriors es gelaven i fins al migdia no tornava a rajar l’aigua. Fins que el pare les va protegir amb aïllant.

    • Si amic, a les hores quan erem mes petits que ara…. feia molt mes fred i axó feia que es congeles l’aigua de les tuberies i calia mirar de protegir-ho del riguros fred… h o deixar rejar aigua per la tuberia tota la nit, a les hores és podia quedar sense. !!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s