Com era la Mina i Font de la Torre del Angel de Martorell?

La Torre del Angel, esta en el carrer de Vista Alegre de Martorell. edifici singular del segle XIX. Esta inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.bb-torre_del_angel_-_martorellSi seguim el carrer de Vista Alegre cap a munt, i passem per sota de l’Autopista, trobarem un camí de terra que remunta la muntanya direcció a la Serra de les Torretes, desprès d’unes sigues sagues tot prenen altura, el camí ara és fa recta, en un recó de la dreta a peu de paret veurem com un forat gran i que s’ha remogut terra, allí esta el que queda de la Mina i Font de la Torre del Angel.

el punt rodo blanc marca on estava la Font

el punt rodo blanc marca on estava la Font

Aquesta Mina –Font, ha tingut altres noms a la llarg de la seva historia. Com era no fa massa temps en rere aquesta Font ?. Tenia una porta metàl·lica, en general sempre havia estat oberta, gràcies axó, molta gent podia accedir-hi i agafava aigua de les piques que havien en el seu interior.

Any 1995 - Arxiu Rasola

Any 1995 – Arxiu Rasola

Tenia fama d’aigua bona !. Calia que baixar uns esglaons per accedir a les piques.

Piques - Any 1995 - Arxiu Rasola

Piques – Any 1995 – Arxiu Rasola

Era una aigua neta i cristal·lina, que passava d’un a l’altre compartiment entre les piques. Al fons, és podia veure i ara com ara també, un gran forat o coveta, punt on nèxia l’aigua.

Any 1995 - Arxiu Rasola

Any 1995 – Arxiu Rasola

No fa masses anys, que esta com podem trobar-ho ara, la porta d’entrada i les piques no existeixen i sols podem veure la coveta al fons.

Any - 2016

Any – 2016

El llibre “ Toponímia Històrica  de Martorell “ de Isidre Clopas, descriu així la Mina : “…En edificar-se l’any 1888, la Torre de l’Angel al carrer de Vistalegre,  Martorell no tenia servei municipalitzat d’Aigües, i els propietaris de la Torre feren excavar una mina al peu del camí, a prop de la Roca Dreta, … La Mina té, a l’entrada, una paret d’obra vista amb portal de punt rodó i portella de ferro”.

Any 1995 - Arxiu Rasola

Any 1995 – Arxiu Rasola

Com veiem, va ser prou important perquè un sector de la gent de Martorell pugues tindre aigua bona.

Piques - Any 1995 - Arxiu Rasola

Piques – Any 1995 – Arxiu Rasola

Per les rodalies de Martorell, existeixen moltes Mines d’Aigua, unes seques altres no. Aquest va ser prou important entre els anys 70 fins els 90 del segle passat, perquè molt dels espais que ara hi ha malesa i bosc, eren conreus i camp.

Piques - Any 1995 - Arxiu Rasola

Piques – Any 1995 – Arxiu Rasola

Aquesta Mina – Font, ara forma part com moltes Mines i Fonts antigues d’arreu de Catalunya, d’un record per la gent  mes gran…!

 

Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s