Que és el Meridià Verd ?

DSCN6206_01“El meridià verd és una iniciativa per commemorar la mesura del meridià de París que va servir de base per definir la unitat del metre. El meridià verd va des de Dunkerque, al mar del Nord, fins a la platja d’Ocata, al Masnou. En concret, és el meridià situat a 2° 20′ 14,025″ a l’est del meridià de Greenwich.

El meridià de París és el meridià que passa pel centre de l’Observatori de París. El 1718 es va fer una primera mesura entre Dunkerque i Barcelona. Entre 1792 i 1798 es van completar les mesures, allargant les triangulacions geodèsiques fins a les illes Balears. En aquesta segona etapa hi va participar, entre altres, Francesc Aragó. El 10 de desembre del 1799 va quedar fixat el metre com “la deumil·lionèsima part de l’arc meridià terrestre comprès entre el pol nord i l’equador”.

DSCN2450_01L’any 2000 es van iniciar una sèrie de projectes per rememorar l’itinerari del meridià de París, anomenant-lo meridià verd.CAM01166_01És una gran ruta per poder fer en moltes etapes de varies jornades, tant a peu com en BTT. per a gent preparada.DSCN5032_01Com diem , El meridià verd va des de Dunkerque, al mar del Nord. Per Catalunya, es pot iniciar una Ruta, des de Ribes de Fresser, i passarem per Bruguera, Sant Pau de Seguries, Vidrà, Manlleu, Plana de Vic passa per varis municipis,  es remunta per el Montseny, el Brull, Coll Fòrmic, baixa pel Pantà de Vallfornes, Cànoves, Cardedeu, La Roca, serralada de Marina i  finalitzar el recorregut a la platja d’Ocata, al Masnou.malatosca_01Com hem vist, travessa de nord a sud el territori català pels següents espais naturals protegits del Pirineu i Prepirineu, i serralades Central i Litoral :

Serra Cavallera (PEIN) – Serres de Milany, Bellmunt i Puig de Santa Magdalena (PEIN) – Puigsacalm i Guilleries (PEIN) – Guilleries-Savassona (PEIN) – Montseny (Parc Natural) – Serra Litoral (Parc)

DSCN6005_01Es tracta d’una travessa el mes  lineal possible, que transcorre per camins i pistes que estan, generalment, en bon estat.DSCN6207_01La ruta està senyalitzada segons els trams, amb cartells,  marques blanques -Grogues de PR, amb blanques – vermelles de GR,  les pròpies del Meridià Verd i altres.Senyal Meridia Verd_01Cal donar unes certes recomanacions :

Com que en moltes  etapes, te importants desnivells de pujades i  baixades, per la qual cosa està recomanada per a persones o grups habituats a les travesses llargues. En l’excepció en la Plana de Vic que es planer i mes suau.DSCN5124_01Es recomana dur cartografia de l’entorn per on es passa. No en tots els trams hi ha cartells.DSCN5901_01És necessari proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient. DSCN5478_01Es millor en les fonts naturals que podem trobar-nos al pas, no beure aigua, en el cas del menjar , sempre podem subministrar-nos en algun poble que passem.DSCN2321_01L’itinerari, tot i ser totalment ciclable, té trams de pista molt pedregosos que resulten una mica per a tècnics i persones amb experiència amb la bicicleta de muntanya.DSCN5356_01Uns verdadera Ruta de muntanya a la Mar, com us he dit, podeu fer aquest llarga travessa en varies jornades seguides o no, des de Ribes de Freser fins a El Masnou.serralada prelitoral cap al masnou_01Axó si, que tingueu una bona marxa pel Meridià Verd.!

Recull de dades, text i fotografies : Ramon Solé

2 pensaments sobre “Que és el Meridià Verd ?

    • Si, vaig tindre la idea fa unes setmanes quan estava de passeig amb la meva gossa i vaig caure en un cartell a l’enmtrada de Canoves, a partir d’aqui vaig indagar i a fer fotos….i a donar ho a coneixer. Mira que casi cada dia passo per aquest cartell i no m’havia fitxat. !!!

      Salutacions i a aguantar la Calor !!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s