El Mosquit Tigre, Estem preparats? tenim informació clara? Que sabem d’ell…?

MosquitTigre_1024_01Us passo la Informació, Consells i Recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona :

Què és?

És un mosquit amb una coloració característica, ja que el cos de l’adult és negre però decorat amb ratlles transversals de color blanc brillant. Això li proporciona el nom de “mosquit tigre” o “tigre asiàtic”. La seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.DSCN3364_01

On es desenvolupa?

El seu cicle biològic presenta les fases d’ou, larva, pupa i adult. Les fases immadures són aquàtiques (larva i pupa), mentre que l’adult és de vida aèria.

El seu hàbitat larvari original són forats plens d’aigua a l’interior de troncs d’arbres de les selves del sud-est asiàtic, però s’adapta molt bé a qualsevol cavitat natural, així com a recipients artificials: bidons, safareigs, plats de testos o altres tipus de recipients.ciclo_01

Què fa?

És actiu sobretot de dia i es concentra principalment a l’exterior de les cases. Té preferència per àrees ombrívoles i el radi de vol i d’acció és relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria).La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits. A diferència dels mosquits autòctons, pica principalment de dia i produeix gran nombre de picades. Tot i això, no suposa un risc per a la salut, ja que ni a Catalunya ni a

Europa no s’ha detectat que hagi actuat com a vector de cap malaltia.

Què podem fer per evitar-lo?

Hi ha mesures preventives que poden ajudar a evitar la proliferació dels mosquits que habiten a la ciutat com són l’eliminació del màxim nombre de llocs d’acumulació d’aigua :

Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, piscines de plàstic, etc.800_01

Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.DSCN5055_01

Treure els plats de sota els testos. Si no és possible, buidar los quan l’aigua s’hi acumuli.DSCN5453_01Canviar l’aigua setmanalment a les plantes que viuen en aigua.CAM00942 - copia_01Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen.

Canviar l’aigua dels animals domèstics amb assiduïtat.DSCN5450_01Assegurar que pous, cisternes, tancs o barrils d’aigua estiguin degudament coberts.IMG-20150406-WA0017_01Tapar els forats de troncs i branques omplint los amb sorra.CAM01020_01CAM00950_01Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o desguassos.Sortida d'aigua_01Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua.DSCN5305_01Eliminar la presència continuada d’objectes que en general puguin acumular aigua de pluja.DSCN5298_01Que cal fer si el detecteu?

En el cas que detecteu presència de mosquit tigre al vostre edifici o als voltants, convé eliminar els punts amb aigua acumulada.

En el cas que trobeu ous o larves en recipients, cal abocar-los, i mantenir la vigilància a la zona.

Una altra possible solució és posar trossos de fil de coure a l’aigua per evitar la seva proliferació.

Per tal d’evitar l’entrada a l’edifici, podeu posar teles mosquiteres, o altres sistemes que evitin el pas dels insectes.

En el cas que detecteu la presència del mosquit a la via pública podeu comunicar a l’Ajuntament o Generalitat

Els tractaments químics contra els adults no són eficaços per controlar la plaga, per això no es recomanen tractaments amb plaguicides.fthstuhed_01Que cal fer en cas de picades?

En cas de picada, renteu i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic. L’amoníac o altres bases són molt útils. En cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

Per evitar les picades del mosquit es recomana roba de màniga llarga i pantalons llargs  (preferiblement de color clar), així com mitjons.

Si s’utilitzen repel·lents, cal tenir en compte que són productes químics:

Tan sols utilitzar-los a l’exterior, complint estrictament les condicions d’ús sobretot pel que fa al nombre d’aplicacions diàries indicades.

No aplicar a nens menors de 2 anys, en nens més grans s’evitarà en la mesura que sigui possible, evitant sempre l’aplicació a les mans, ja que se les poden ficar a la boca o als ulls.

No és recomanable aplicar a la roba.

Quan no sigui necessari el repel·lent, cal netejar la pell amb aigua i sabó.

Si presenteu qualsevol tipus de reacció a la pell, renteu bé la zona i consulteu amb el vostre metge.yiu_01Per a mes informació :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mosquit_tigre

Us passo un ampli informe sobre el Mosquit Tigre :

http://www.elbaixllobregat.net/mosquitigre/contingut.asp?id_menu=37

Amb tot aquests consells i informació, cal esperar que no tinguem cap ensurt derivat amb el Mosquit Tigre, aquest estiu !CAM01043_01Dades extretes de : Sanitat de la Generalitat, Agencia de Sanitat Pública de Barcelona, entre altres.

Recopilació d’Informació i dades  i Fotografies : Ramon Solé

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s