El Molí d’en Rata de Ripollet

DSCN5686_01El Molí d’en Rata és un antic molí fariner rehabilitat, un dels darrers molins fariners que van funcionar al Vallès Occidental.

Ens fa difícil avui en dia pensar com arribava l’aigua fins aquest punt, no es com altres molins que és trobaven a vora del riu Ripoll, aquest el rec portava l’aigua amb quantitat suficient per les necessitats del Molí, i també, se’ns fa difícil, donat que esta totes les rodalies urbanitzat, carrers, habitatges …DSCN5692_01.Us he recollit aquesta informació que fa referencia històrica del Molí d’en Rata :

“L’edifici està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.DSCN5691_01És una estructura d’un sol cos amb coberta de teula àrab d’un sol vessant, que allotja una planta baixa per a la maquinària, un primer pis que feia de habitatge per al moliner i la seva família, i unes golfes. Els paraments són de maçoneria i de maó, amb distribució asimètrica de les obertures a les façanes; les del primer pis són resseguides de maó. El molí va ser situat en un desnivell del terreny per tal de fer caure l’aigua des de certa alçada. DSCN5688_01L’aigua era subministrada pel Rec Monar, que a l’arribar al Molí d’en Rata s’emmagatzemava en una bassa annexa a la façana posterior. DSCN5690_01La senzillesa d’aquesta construcció, així com el fet que sempre s’ha limitat a la producció de farina, l’ha preservat d’ampliacions agressives i reformes modernitzadores. Tota la maquinària ha estat objecte d’una acurada restauració dins del projecte de recuperació d’aquest antic molí, amb l’objectiu de recuperar el seu aspecte original. DSCN5696_01Antic molí fariner bastit a mitjan segle XIX. El permís per a la construcció s’havia atorgat ja el 1825 a Bartomeu Clos i Braut, però un seguit de plets van endarrerir el projecte. Finalment, el 1859 es van acabar les obres i entrà en funcionament. Des del principi, el molí sempre va ser llogat a una o altra família que el regentava, a l’hora que residia al pis superior de l’edifici. La primera família llogatera del molí de la que tenim notícia és la de Joaquim Pujol, en 1880. generaimatge_01El molí va funcionar com a tal fins al 1956 o el 1957; a partir de llavors quedà molt abandonat, i només es feia servir com a cobert per a eines agrícoles.

El molí i el seu entorn més immediat van ser comprats per l’ajuntament l’any 2000 i cinc anys després es va reobrir com a Centre d’Interpretació del Patrimoni. “

Ens preguntem, el perquè d’aquest nom “Rata” :

“ Hi  ha dues teories sobre el nom popular de molí d’en Rata que substitueix el seu primer nom de molí d’en Clos. L’historiador Manel Mogas parla de l’existència d’un antic moliner de l’edifici, no identificat, que tenia una nombrosa descendència coneguts com “les ratetes” i que, per extensió, atorgarien al seu pare el mot “d’en Rata”. Per altra banda, en Jaume Miret i Gasol, fill dels últims moliners, defensa que el nom prové del grapat de ratolins que antigament corrien pels conreus del voltant del molí. “

Altre informació podeu consultar a :

https://www.ripollet.cat/asp/llistat_llocs.asp?ID=1321

DSCN5689_01i  a :

http://ripollet.cat/asp/content.asp?ID=13274

DSCN5694_01En un dels costats del Molí d’en Rata, hi ha el Centre d’Interpretació del Patrimoni, un edifici de nova planta amb dues sales d’exposicions: una per a l’exposició permanent i l’altra per a exposicions temporals. DSCN5695_01Forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.DSCN5693_01En canvi, en el altre costat trobarem una petita àrea de descans enjardinada, amb taules i bancs de fusta, per poder fer-hi un mos.DSCN5687_01Recopilació de dades extretes de l’Ajuntament de Ripollet, Viquipèdia i altres.

Fotografies : Ramon Solé

5 pensaments sobre “El Molí d’en Rata de Ripollet

  • Si, realment aixi és com es pot conservar el patrimoni antic nostra i Català, restaura-ho i al recuperar-ho, cal destinar-ho al be del poble o ciutat.

   En el cas de Ripollet jo tampoc ho coneixia, per aixó un lloc tant a prop de Barcelona, calia mencionar-ho al Blog donar -ho a coneixer.

   Gràcies. Albert.

   • Ramon,

    Crec que aquest missatge me l’has contestat a mi però anava destinat a una altra persona.

    Salutacions.

    Alfons

   • Gràcies Alfons,
    No obstant, em semblava que era el teu missatge (rondaller) i deia : Interessant. Un altre lloc que no coneixia i em creia que eres tu. Perdona.
    Ho mirare en calma. Salutacions
    Ramon

   • Ui, perdona, perquè crec que qui s’ha fet un embolic sóc jo. Efectivament la resposta era per a mi. La neurona ja em patina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s