El forn de calç de Ribatallada de Sabadell

???????

Vista general del Forn

???????

dades

Descripció :

El forn de calç és una estructura excavada en un marge superior al peu del camí que ressegueix el riu, junt a l’entrega del Torrent de Ribatallada amb el riu Ripoll, amb el límit de termes de Sabadell i Castellar del Vallès.

???????

Situat a l’esquerra del camí

Estructuralment el forn de calç s’articula a partir d’una gran obertura circular excavada al nivell natural (torturà) del marge, excepte en la secció més propera al talús on la paret excavada al torturà és substituïda per un mur de doble fulls de còdols lligats amb morter, entre els dos fulls de paraments estava reblert de terra que feia les funcions d’aïllament tèrmic.

Boca superior

Boca superior

???????

Interior

La recarrega de la pedra calcària, per la seva calcinació, es realitzava per la boca superior del forn, mentre que l’alimentació del foc es feia a través d’una obertura a la base del forn.

???????

Obertura de la base

El seu anàlisi tipològic apunta una cronologia indeterminada dins de l’època moderna.

???????

Entrada base

La rehabilitació del forn de calç ve a consolidar l’estructura del forn a través de la construcció d’una anella de formigó armat,

???????

de la mateixa manera que s’ha consolidat l’obertura d’alimentació de llenya durant el procés de calcificació, i per últim s’ha instal•lat elements de seguretat per evitar caigudes dels visitants del forn. “

???????

Balla de seguretat

???????

Cartell informatiu

Aquest Forn, és molt freqüentat donat la seva situació al peu mateix del camí de terra de la vora del Riu Ripoll, cosa que fa que moltes persones passin caminant, amb BTT. a cavall i se aturin una estona en aquest lloc. Ës pot accedir a la part superior a traves d’unes travesses de fusta que formen una escala.

???????

Vista general de forn de Ribatallada

Text estret de l’Ajuntament de Sabadell
Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s