La Llegenda : Els Encantats i altres sers…

DSCN4761_01Al Ripollès i la Cerdanya es parla d’un home de les neus. S’explica que un hivern que va nevar set dies seguits, un matrimoni molt vell sense fills va haver de pujar a la teulada per treure’n la neu. Fent-la caure es va formar una muntanya davant la porta i la vella es va entretenir a fer un ninot que va vestir de nena.

El ninot de neu va cobrar vida davant la felicitat del matrimoni que veien en ella la filla que no havien pogut tenir. L’alegria va durar poc, ja que amb el desgel… la nena es va fondre.DSCN1187_01L’any següent van fer el mateix però ara van fer un noi… això ho van anar fent molts anys, però un any es van decidir a fer un gegant que, amb la seva força, pogués fer la feina de tot l’any en pocs dies.

Tan bon punt va ser viu, el gegant es va treure els vestits perquè l’apretaven, es va cruspir tots els queviures dels vells i se’n va anar a les muntanyes allà on hi ha neu tot l’any. Viu sol i surt i corre per tots els indrets nevats tant bon punt cauen els primers flocs de neu.IMG-20151126-WA0010_01

També, existeixen els genis dels rius, sobretot a les comarques de Girona. Tenim personificats com a genis d’aigua que han anat degenerant fins a esdevenir espanta criatures els rius Fluvià, Ter, Onyar, Terri, Galligans, Rigumbert, Garrumbert.

campodrom_01La Muga, també és un dels genis-riu, convertit en espanta criatures. A més és un lloc encantat: es diu que cada set anys es desborda per un lloc o altre per venjar-se, inundant-ho tot, d’aquells que no l’han tractat amb respecte.

Recopilació de la Llegenda i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s