Fent safareig… al rentador de la Canaleta de Caldes de Montbui

Al 1925, l’Ajuntament de Caldes de Montbui, va comprar un solar amb la finalitat de dotar al veïnat d’aigua termal amb una font i amb una dependència annexa d’un safareig, per a la neteja de la roba de forma pública.DSCN2979_01La construcció dels safareigs va coincidir, en alguns pobles, amb l’arribada de l’aigua corrent a les cases.DSCN2980_01 El Safareig de la Canaleta té una forma senzilla, ja que la funcionalitat i l’economia són les premisses bàsiques d’aquestes obres municipals per aquella època. Així, la forma rectangular amb coberta és la més habitual, també,disposa d’un safareig petit en un lateral del recinte, situat dintre d’una arcada, que serveix per esbandir la roba.bfgx_01És va encarregar l’obra a l’arquitecte Manuel Raspall, i es va inaugurar la Font i el Safareig, a l’any 1929.
Per accedir a la seva entrada que està en el lateral esquerd de l’edifici, cal baixar uns esglaons, ja que es troba a un nivell inferior al carrer.DSCN2981_01El Safareig de La Canaleta, s’alimenta de l’aigua termal provinent de la seva Font situada a l’entrada, aquesta aigua arriba de la Plaça del Lleó, on es troba el brollador natural.cvb_01El brollador originari es manté tot l’any a la temperatura de 74ºC, però el pas de l’aigua d’un lloc a l’altre, fa que es refredi progressivament i assoleixi una temperatura mitjana quan arriba a la font de la Canaleta de 48ºC, al passar al safareig petitbaixa a 45ºC, i fins el gran, torna a baixar mes, és de 38ºC , que és on es renta la roba pròpiament.DSCN2978_01A pesar que estem molt avançats amb rentadores, encara avui en dia, hi ha persones que utilitzant el safareig per rentar-hi la seva roba amb molta cura i confiança.

Text i Fotografies : Ramon Solé

Un pensament sobre “Fent safareig… al rentador de la Canaleta de Caldes de Montbui

  1. Molt bó aquest blog. On hi ha un altre safareig però d’aigua normal (no calenta) és al costat de l’església de Sta María l’Antiga o S’antiga a la població de Sta Perpetua de la Mogoda, no gaire lluny de Caldes de Montbuí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s