Avui, anem a la Festa del Càntir a Argentona

La Festa del Càntir

Se celebra a Argentona el 4 d’agost dia de Sant Domènec durant al matí. És en aquest dia, que es fan els actes de més tradició, com la renovació del “vot de poble” per part de l’alcalde de la vila, la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec i la venda del “càntir de l’any” , a mes dels jocs de l’entorn del càntir i l’aigua.
Des de l’any 1951 han passat ja 64 edicions de la recuperació de la Festa del Càntir, fent partícips cada any més i més persones del nostre país. s’ha assolit la xifra de mes de 100.000 visitants.Mini Cantirs de Catalunya_01Benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec

És l’acte central de la festa i el de més tradició, doncs desprès de la Missa, es fa la benedicció que s’està portant a terme i sense interrupció des del segle XVII i és un dels pocs exemples de ritual de benedicció que es conserven al nostre país. La benedicció es fa després que l’alcalde de la vila hagi renovat el “vot de poble” durant l’ofici de Festa Major. En la benedicció es demana a Sant Domènec que protegeixi les nostres aigües de qualsevol pesta o mal, com ja ho va fer durat les greus pestes de mitjans del segle XVII.
És costum beure aigua de la font amb anís un cop beneïdes les aigües, ja que es creença popular que aquestes aigües tenen propietats remeieres si es posen e un càntir nou, d’aquí el costum de fer fira de càntirs el dia de sant Domènec a ArgentonaBenedicció Aigues - Argentona 1_01El càntir de l’any
Des de que es va tecuperar la Festa, l’any 1951, és costum reproduir cada any un model de càntir tradicional i diferent, essent molts els col•leccionistes d’arreu del país que any rere any han anat col•leccionant tots els models. Si el primer any es van fer 200 exemplars del càntir d’Esparreguera, l’any 2000 es va superar la xifra dels 9.000 exemplars venuts i actualment aquesta xifra ha sigut àmpliament superada.
Dins la col•lecció hi ha exemplars de gairebé totes les tipologies de càntirs (comuns, de tortell, dipòsit, dolls, etc.), així com de molt variada procedència (La Bisbal, Verdú, Agost, Puente del Arzobispo i altres).Venta del Cantir del 2004_01Jocs a l’entorn del càntir i l’aigua.

Des de l’any 1963 la festa s’acompanya d’una sèrie de jocs que tenen com a protagonistes el càntir i l’aigua. La majoria ja existien des d’època antiga, però actualment només els trobem a Argentona el dia de Sant Domènec.
Els jocs per als més menuts hi trobem bufar pel broc gros, pescar el càntir, trencar el càntir amb els ulls tapats, cursa amb el càntir al cap i d’altres. Però la prova mes concorreguda i la més important és la gran aixecada de càntirs, en què els concursants han de beure d’una sèrie de càntirs de mida cada cop major. El més gran fa més d’un metre d’alçada i ple pesa 200 Kg. Aquesta competició tant poden participar dones com homes .Concurs Trenca Cantri_01Per a mes Informació :

http://www.museucantir.org/festa.htm

http://www.argentona-turismecom/festa-del-cagraventir.html

Us recomano que aneu a la Festa del Càntir 2015!!!Festa St. Domenec- Argentona_01
Recopilació de la informació i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s