Dues antigues Torres d’Aigua de l’Hospitalet

1. Torra d’Aigua i Font de la Plaça del Repartidor

DSCN2091_01Durant el segle XIX la població de l’Hospitalet va créixer considerablement i la xarxa pública de subministrament d’aigua, consistent en dues fonts, va resultar insuficient.
L’any 1867 es va construir el Repartidor, que portava les aigües d’una mina d’Esplugues que havia canalitzat el baró de Maldà fins a la seva propietat, Can Xerricó. Des d’aquí es repartia l’aigua a cinc fonts de la ciutat.DSCN2090_01És una font amb forma de torre prismàtica. Està feta de totxo arrebossat combinat amb totxo a la vista. És simètrica als quatre costats: quatre aixetes i quatre piques; quatre fanals amb globus de gas; quatre finestres d’arc de mig punt realitzades amb totxo vist que emmarquen persianes fixes de llistonets de fusta pintada per a la ventilació interior. Cada un d’aquests elements es troba a cada costat. Sota la coberta a quatre vessants realitzada en ceràmica policromada que imita pissarra hi ha una línia d’arquets cecs de mig punt de totxo vist, d’inspiració neoromànica.DSCN2089_01L’any 1927, amb motiu de la visita de la reina Victòria per inaugurar l’edifici de Correus situat en la mateixa plaça, a les hores, es va procedir a restaurar el Repartidor, afegint, els 4 brolls de la Font un en cada costat , els 4 fanals i conservant una porta d’accés a l’interior de la torre, que esta en un dels costats i a una certa altura del terra, se li va donar el seu aspecte actual.
L’Ajuntament va aprovar que La Font de la plaça del Repartidor fora un monument protegit com a bé cultural d’interès local del municipi de l’Hospitalet .(Barcelonès).

2. Torra d’Aigua i Font de la Plaça de l’EspanyolaL'Hospitalet  LL. - Pça. Espanya - Font_01Situada en la Plaça de l’Espanyola, construida a principis del segle XX, per atendre les necessitats del nou barri que es va formar a les a fores de l’Hospitalet i que en el temps va arribar al municipi de Barcelona.L'Hospitalet  LL. -_01Pça. Espanya - Font_01Es molt mes baixa que l’anterior torra, disposa de 8 cares, dos d’elles amb una font cada una amb una petita pica sobre una columnaDSCN2096_01 i disposa d’una estreta porta per accedir al seu interior.DSCN2094_01 També cal destacar la cúpula amb rajoles corbes a dos colors.DSCN2093_01En dues de les cares, hi han uns escrits que fan referència i agraïment de la seva construcció,DSCN2092_01 i en especial, a l’alcalde d’aquella època,  Sr. Josep Parera i al secretari Sr. Josep Prats.DSCN2095_01

Recopilació de la informació i Fotografies actuals : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s