Un ahir i un avui, de fer foc al bosc…!

escanear0017[1]_01Fa mes de cent …cent cinquanta… o mes anys en rere, era ben habitual que els dies festius, famílies senceres anessin a passar tot el dia al bosc,Barcelona   -  Ft . Eucaliptus a prop d’una riera o pantà, una ermita o d’una font i allí es feia el foc per fer l’esmorzar o dinar.Barcelona Vista Pantà - Antic 5_0157st-medir-166145_011001490g[1]Era tot un ritual de cada diumenge, arreu es veien, petites fogueres entre el mig del bosc.Barcelona -Costelladfa a Les Planes - FontNo cal dir que quan era en un aplec i romeria, s’aprofitava sempre en acabat els actes o la musica, fer un bons focs per preparar les costelles o la botifarra.Barcelona - Ft Manigua 3Allí assentats a terra, les dones portaven les estovalles i la coberteria que anava dins d’una maleta de vim.Barcelona - Ft. RubiaCastellvi Rosanes -Ft Saborida_01Crits i rialles, nens i homes grans corrents i jugant per els prats de les rodalies,fins que les dones els cridaven per fer l’àpat tots junts , mentrestant la fruita i la beguda estava refrescant-se dins la pica de la font amb l’aigua fresca.Esquirol -font_de_les_esccudella.1940Ft Cal Morgades - Castellvi 1940_01Mes tard es veia gent estirada a la gespa fent una migdiada o jugant a les cartes, les dones grans explicaven histories o contes als mes menuts.Gava - Ft Ferro_01Sant Boi LL.-Font_de_Can_Codina._any_1952[1]_01Abans d’acabar la jornada, és mirava de tirar per sobre de les brases, terra o aigua, per deixar ben apagat el foc.Llinars Ft Salut_01Una altra època per fer foc al bosc era la de casera, era tradició que els casador es reunissin al costat del foc, per recuperar forces i escalfar-se del rigorós fred de l’hivern i a la vegada ensenyar els trofeus de casera aconseguits durant la jornada.Rialp- Ft. de la Ruira - Camí de NúriaEl mateix passava amb els bons boletaires, davant del foc era el lloc de reunió i aprofitaven en fer-se a la brasa algun que altre dels bolets recollits, acompanyats d’un bon tall de carn i regat amb vi negre.Barcelona - Ft. Tres Pins_01Barcelona - Ft. Teula 2_01També , un berenador era un lloc molt concorregut Barcelona - Ft. Teula 6_01moltes famílies anaven cada festiu a passar-hi el dia.

Barcelona - Ft del Alba - Les Planes V._01Actualment com es veu fer foc al bosc ?

De tots es conegut, les normatives per evitar els Incendis Forestals, que en períodes de perill ( estiu o sequera prolongada) que és prohibeix expressament encendre foc al bosc.Ft Prat_01S’han habilitat llocs públics o privats, com els berenadors, arreu de Catalunya, per poder fer foc amb barbacoes reglamentades, i així no perdre la costum de poder gaudir de la natura i sent respectuós amb ella, poder fer un bon dinar, paella, botifarres, sardines a les brases amb sabor de llenya.CAM00016_01CAM00022_01Per tant, es concentren la gent i fer foc, en llocs controlats, i evitar així fer-ho indiscriminadament en qualsevol lloc del bosc. DSC_0508_01Foto Prac de Gualba_01I amb mesures de seguretat, per evitar incendis.

Ft. Jordana - Fogons o BarbacoaS’ha perdut en part anar ha on volíem nosaltres lliurement, per ho em guanyat en respecta i protecció per els nostres boscos.Barbacoa Ft QuerolText i recopilació de fotografies antigues i Fotografies actuals : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s