Les Fonts Naturals de Sant Feliu de Codines – Ara Fa 100 anys …

3325-SanFeliuCoSant Feliu de Codines, tant mateix com els pobles propers de Riells i Bigues, Gallifa, Caldes de Montbui, Sant Quirze de Safaja, Castellterçol, Moià i entre altres molts, van ser des del principi del segle XX, uns dels llocs prioritaris per passar l’estiu la burgesia de Barcelona.

3335-SantFeliu_01A Sant Feliu, era costum anar a una font propera al Poble. DSCN1319_02_01Per aquelles èpoques aviant moltes fonts naturals arreu del seu municipi, plovia molt mes que ara i en cada masia disposava d’una font, o mina o pou per atendre les seves necessitats i la gent podia anar a passar-hi el matí o tot el dia.Portada document historic_01_01Us voldria presentar unes fonts, que he tret d’un document històric de Sant Feliu de Codines, que una bona amiga ja farà mes de 20 anys em va entregar en ma, per la meva informació. Per a mi es un gest molt bonic poder accedir a les fonts de Sant Feliu de Codines, tal com eren fa mes de cent anys en rere i poder compartir-les ara amb tot vosaltres, els seguidors d’aquest Bloc.??????????Iniciem aquest recorregut que vent segur, moltes d’aquestes fonts sols es un record per el mes grans de Sant Feliu i rodalies.

Mirem el llistat de les fonts enregistrades per aquelles èpoques, molt notori, i ben conservades amb aigua molt abundant a totes elles.

Font del Cussonell

St. Feliu de Codines- Ft. Cosunell_01A un quilòmetre de Sant Feliu direcció a Caldes, surt una pista a la dreta que portaria a la masia de El Prat de Dalt, s’agafa un camí a l’altura de l’antiga caseta de caçadors, que fa baixada, a uns cinc minuts, un sender porta a la Font.??????????Va ser inaugurada amb tota solemnitat, totes les autoritats del poble i vingudes d’altres contrades es van reunir a assistir a la benedicció i actes posteriors.??????????Molts anys desprès, de resultes d’una gran torrentada va destruir aquesta important Font. En l’actualitat, surt uns metres mes avall, per on era el sobreeixidor que dona a una bassa.

Durant l’hivern de l’any 2008, voluntaris de Sant Feliu, van portar a terme treballs de neteja de la zona, amb l’esperança de recuperar-la algun dia.

Font del CarmeFont del Carme 2_01Esta dintre de Sant Feliu, prop de la carretera a Gallifa.??????????El Parc actualment l’han fet mes petit.Ft del CarmeFont dels Àlbers o AlbesFont Albes 4_01Font Albes 5_01En la part mes nord del nucli urbà es situa la Font. Va ser un dels llocs de punt de reunió de famílies de les hores.Font del AlbesFont Albes_01Font de Mas Bosc (Font – Mina)

situada al costat del Mas, es ara dins del jardí de la casa – fortificada.
Antigament l’aigua era pel us d’aquesta gran i important masia.Font Mas Bosc_01En l’actualitat, part de la Masia, es un important Restaurant de Sant Feliu.

Font de les Llobeteres

Era una de les mes importants per la quantitat d’aigua que tenia. Sortia l’aigua per un gran forat en la paret dreta del torrent de Can Déu.Font LLobeteres_01Encara avui es pot accedir per la carretera de Sant Feliu a Gallifa, avanç d’arribar al Mas, en la corba de la carretera surt un camí que va pel costat del torrent, a pocs metres i a sota del torrent molt amagada per la vegetació i oblidada per la gent, esta la Font.
L’hivern de l’any 2008, vaig accedir i es trobava totalment seca.

Font del Prat de Baix

La gran Masia de El Prat de Baix, esta a peu de la carretera de Sant Feliu a Caldes a uns dos quilometres del poble.Font de Prat de Baix_01Estava prop de la casa aquesta font, amb taula i bancs de pedra. Fa pocs anys en l’ampliació de la carretera es va soterrar.

Font del Fonollfont Fonoll 6_01

Font Fonoll 3A un quilòmetre del poble per la carretera a Gallifa, una pista a l’esquerra porta a la Masia de Solanes, un camí ens arribarà fins la Font del Fonoll, no massa lluny de la seva pròpia masiaFont del Fonoll 2_01Era un lloc molt frequentat a l’estiu, havien unes taules y bancs de pedra front la font.??????????Font del Villar de Baix??????????

Ft d'en Villa_01Aquesta font de gran cabal, estava no fa masses anys a l’altura de la casa a prop de la carretera que va a Riells del Fai.

Font del VillarFont de Villar de Dalt_01Prop de l’anterior, havia una segona font, amb menys cabal d’aigua.

Font de la Masia del Villar i LlacCan Villa i ermita al fonsFront mateix d’aquesta important Masia, esta la seva font de gran cabal d’aigua que omple un gran llac o bassa. Está emboltat de grans plataners, i te una taula de pedra, que fant un lloc ideal per resguardar-çe de la calor de l’estiu.

Font de la CanyameraFont Canyameres_01Actualment, està dintre del terme de Sant Quirze de Safaja, En algunes postals antigues figura com a Castellterçol i altres li donen ubicació a Sant Feliu de Codines.Castellterçol -Font Canyamera 1Està entre Mas Poses o Mas Badó, en terrenys d’una Urbanització.Castellterçol - Font deL CanyameraA les hores era un lloc molt tranquil per passar el dia al costat de la font, disposava d’unes taules de pedra .

Font de les MaiolesFont de les Maioles_01A poc mes de dos quilometres de Gallifa, i al costat del torrent, i trobarem unes fonts que es diu que son d’aigua medicinal.
Aquesta font a la llarg dels anys, ha canviat molt d’especte.

Altres Fonts, son :

Font de Can Deu

??????????Font – Pou de l’Escletxa

Font - Pou de l'EscletxaFont de la Roca (Gallifa)

Font de La Roca - GallifaFont de Les Albes

Font de Les Albas_01Font de la PetxinaFont de la Petxina_01Font de Sant Miquel el Petit o el Xic

S’agafava la pista, avui carretera, que porta a Sant Miquel del Fai, a uns dos quilometres del poble, l’edifici estava en una corba del camí al costat del pont. Era i es, un lloc molt bonic, estava formada per una font amb pica- safareig i una gran Tosca actualment seca.

Ja varem fer un comentari en el seu dia :

https://fontsaigua.wordpress.com/2014/08/09//

Salt del Follet i del Fantasma ( Font de les Albes)

??????????Safareig de Sant Feliu de Codines

I no deixarem de mencionar, el gran i important Safareig de Sant Feliu de Codines, lloc de trobada de les dones del poble, mes d’un dia per setmana, per rentar-hi la roba i fer safareig de les noticia ocorregudes i importants de la població.St Feliu C- SafareigFins aquí aquesta tornada en rere, per conèixer i recordar moltes de les Fonts naturals que van gaudir els nostres avant passats.Auca de les Fonts_01
Text i Recopilació de Fotografies antigues : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s