L’últim dia de l’Any, Fem safareig mes que mai…avui, al rentador de Prats de Lluçanès

la foto 2 (2)_01El safareig públic de Prats de Lluçanès, es troba situat al costat del torrent Merdinyol, a uns 100 metres a la part sud de les Tres Fonts.

la foto 2_01la foto 3 (2)_01Te una estructura rectangular amb unes dimensions aproximades de 11 x 7 metres construït amb maçoneria de pedra irregular i obra, i teulada d’una sola vessant amb bigues i llates de fusta.

la foto 3 (4)_01la foto 4 (1)_01la foto 88_01Presenta obertures als tres dels quatre costats, de diferent alçada, construïdes amb brancals de maó i coronades amb arc de mig punt amb decoració de maó a plec de llibre.
Sobre porta i accés hi ha una inscripció de ceràmica amb la data de 1911 que va ser inaugurat.

la foto 4 (2) - copia_01la foto 4 (2)_01L’interior presenta un terra enrajolat i un safareig de importants dimensions de 7’70 x 3’55 x 0’75 metres, amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta, que en pocs llocs es conserven, i ha un passadís a tot al seu voltant.

la foto 5 (1)_01lkk_01
llo_01 Hi han dos curiositats a destacar, la primera esta situada al centre on hi ha un sobreeixidor circular, i a la paret nord (que no té obertures) hi ha un sistema de ferro a mode de comporta amb dos petits canals que serveix per controlar l’entrada d’aigua al safareig.

la foto 4_01sad_01En altres casos d’arreu a Catalunya, trobarem a l’inrevés, que al centre es per on entre l’aigua neta al safareig i en un lateral hi ha un furat que actua com a desguàs, com el cas del Safareig del Raval de Piera

Piera - Safareig del Arrabal

Piera – Safareig del Arrabal

La segona curiositat, es que adossat a la façana exterior sud, i descobert, hi ha un petit safareig de pedra.

la foto 1_01Us recomano visitar Prats de Lluçanès, per les ermites i masies antigues i per les moltes Fonts Naturals que te per tot el seu municipi i un lloc de Pic Nic molt ven arreglat situat a la Font de les Coves.
Per mes Informació del Pic Nic :
http://somdepicnic.blogspot.com.es/2014/06/area-recreativa-de-la-font-de-les-coves.html

ññññ_01

Text : Ramon Solé
Fotografies : Victòria Casas i Tauste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s