La Curiositat – El pont o cavitat erosionada del Torrent de Colobrers de Sabadell

427776De fet aquest petit torrent neix al Municipi de Castellar del Vallès, a la serra del Vent i recorre uns 6 quilometres fins donar les seves aigües al riu Ripoll a prop del pont de Castellar.

klklñ_01El torrent de Colobrers també és conegut amb el nom de torrent de la Tosca o de Can Pagès.

2148043A part de nodrir-se dels abundants aqüífers de la zona, hi han dues fonts en el seu recorregut final, la Font de Can Moragues i la de la Tosca, que donen directament l’aigua al torrent.

Degotalls 1Desguas Ft Can MoraguesDes de 1856, bona part de l’aigua es recollida per una resclosa i una mina que a traves d’una canal amb galeries subterrànies porta l’aigua als conreus de diferents propietats de la zona i dels horts a peu del riu Ripoll.

??????????????????????Dos son les característiques principals del Torrent de Colobrers, en la basant de Sabadell, un és la vegetació que envolta tota la seva llera. Es un micro clima molt humit durant bona part de l’any, que ha favorit el creixement i conservació de tota una varietat d’espècies vegetals, tant d’arbres com de plantes. Saücs, Plàtans, pollancres entre mesclats entre joves pins i alzines. De plantes hi han falgueres, cua de cavall entre moltes altres pròpies del lloc i racons molt humits, on raja l’aigua en forma de degotalls formant grans panels de molsa fent formes espectaculars.

kklñL’altra característica, es el pont o cavitat que trobem en el torrent de Colobrers, que sembla que aguanti tota una muntanya. Es va fer per l’erosió de l’aigua a les parets de la muntanya, per evitar fer tot un meandre a la muntanya. Quan baixa molta aigua forma un saltant molt bonic.

opmlñ´klj_01Durant l’any 1991 joves de l’Escola Taller de medi ambient La Salut, patrocinat per l’Ajuntament de Sabadell, van portar una tasca important amb la neteja i arranjament del torrent, i varen instal-lar baranes i ponts en llocs necessaris per fer millor el transit dels visitants, que podent fer ho a peu o amb BTT.

m,_01Si no el coneixeu, val molt la pena i no us podreu ressortir de fer moltes fotografies dels nombrosos recons que ens surten al pas a mesura que anem recorrent el torrent.

Text i Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s