El municipi de Tagamanent te molt de terreny amb poques cases i aquestes molt repartides, per bona part del massís del Montseny entre El Figaró i Aiguafreda.
La riera d’Avencó, fa barrera natural amb el nucli urbà d’Aiguafreda .
El conjunt és conegut per el Mas i el Molí d’Avencó, documentat ja d’antic, concretament el segle XII i que actualment ha estat, parcialment, transformat en un restaurant conegut com Les Alzines. Per aquest motiu, esta en molt bones condicions de conservació tant l’edifici principal del Molí i la Bassa d’entrada de l’aigua al molí, que sempre esta plena d’aigua.
Cal dir que segons sembla, la gent la Masia d’Avencó, primitivament, tant es dedicava a les labors agrícoles com les pròpies del Molí, com la ramaderia i en el temps, a la recollida del Gel per guardar-ho en els Pous allí existents.
Efectivament, donada la proximitat de la riera, també havia estat explotada per la màxima activitat econòmica l’aportà el comerç del gel, conservant-se tres pous de glaç (el pou Gran, el pou Vell i el Fornot o Forn Xic), que ja us vaig comentar en un article en aquest mateix bloc, i com us deia, van estar en funcionament amb aquesta activitat des del segle XVII i a mitjans del segle XX.
Disposa davant del Molí – restaurant de taules i bancs de pedra i uns fogons que gestiona el propi restaurant. Darrera del Molí de l’avencó, hi ha el Càmping.
Text i Fotografies – Ramon Solé