Com era la vida de l’home proper a un riu o riera, fa mes de 100 anys en rere…

La vida del home a costat d’un riu o riera important, ha sigut per una necessitat o conveniència per part de la gent de la zona, on s’han edificat masies, fabriques, i  s’han creat pobles i també, ciutats que en els anys s’han anat engrandint.

Riu

L’aigua, és un be i un recurs necessari per l’humanitat, que a vegades a comportat mes d’alguna disputa  i enfrontament,  i també, motiu d’alguna guerra. Nosaltres ens ho mirarem pel caràcter beneficiós, de tindre el riu o riera per l’ús i benefici propi i comú, per una societat que ho necessita i per aquest motiu, el deu de respectar.

Manlleu - Ft Teula

Gracies a les nombroses rescloses arreu del nostres país que s’han construït, molts pagesos disposen d’aigua suficient tot l’any pel conreu dels seus horts. Gràcies també,  a les rescloses i canals, portant l’aigua a la Fabrica o Colònies Industrials, des de fa mes d’un segle i mig, per produir i donar treball.

vilaseca1 - Ter

Colonia Borgonya

Aquestes Colònies, és ubicaven molt a prop dels rius caudelosos, i disposaven de casi tots els serveis pels seus treballadors que no necessitaven anar al poble proper o a la capital.

Vista Colonia

A peu mateix d’un riu a les seves lleres, era normal fa cent anys en rere, trobar una Fira d’animals o Mercat setmanal, que eren molt visitats per ramaders i pagesos de la zona o la gent de la ciutat propera.

1924

Allí, al riu o riera, que en aquells temps, pot ser que l’aigua baixava mes neta que no pas ara, les dones de la Masia o del petit poble, que no disposaven d’un safareig públic, les podríem torbar agenollades al costat del riu rentat la roba sobre una pedra gran del riu o riera a qualsevol època de l’any.

El riu és el safareig, a Girona

Esbandint amb l’aigua freda i estenent-la un bon rato, sobre els arbres popers abans de portar-la a la seva casa.

Selva del Camp -Rentan Riu Font Tosques

En aquelles èpoques, no havien ponts sòlits com ara, havien passeres per anar d’un cantó a l’altra del riu o riera.

torello orillas de ter

Eren molt rudimentaris, a vegades tant sols unes fustes mal unides o be, una passera de fusta amb baranes o cordes, com a molt mes elaborat.

Sant Pere Pescador - Passera Riu Fluvia

Balneari Orion prop del Balneari

Rentar-s’hi o banyar-se a l’estiu al riu o riera, era tota una festa, poder gaudir d’aigua”correnta”, sense restricció, com era habitual en casi totes les cases que no disposaven d’un pou proper a casa o a la  masia.

Campins - Sta. Fe M. Passera Riera

Veure en qualsevol riu o riera, algú pescant era molt habitual, i realment és pescava… i molt, no com ara, que inclòs, és deu de tornar al riu al peix sense donar-li la mort.

Centelles -  Gorg Negre

Els saltants i els grogs eren ben plens d’aigua, pràcticament tot l’any, per axó, molt molins a peu de riu o riera, van poder fer la seva feina, malgrat que la vida del moliner, mai va ser rentable…

moia - Moli Brotons

Per últim, mes d’un balneari important esta prop d’un Riu, com La Fontcalda de Gandesa o La Puda d’Esparraguera.

Gandesa - Fontcalda

Com em vist, tot forma part de la nostra historia de fa 100 o mes anys en rere…, per axó cal que perduri amb el coneixement per els nostres fills i nets…!

Lleida Font i abeurador

Els Rius i Rieres… van marcar la nostra existència prop d’ells.

Text i recopilació de Fotografies

Ramon Solé

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s