Son varis els elements que forment el seu conjunt, com la font, les piques, l’abeurador i el safareig.
La Font, coneguda per la Font de la Vila, es una edificació rectangular, que amaga l’aljub o dipòsit d’aigua, i coberta a doble vessant de lloses. El frontal està protegit per un porxo amb un gran arc de mig punt. També s’hi observa una torreta de totxo, construïda posteriorment, amb la finalitat d’airejar l’aigua d’entrada.
El mur dret té adossada una pica subdividida en tres compartiments que servia per rentar la verdura i altres aliments.
A la part esquerra s’adossen quatre piques que servien d’abeurador d’animals. La part del darrera és ocupada per el gran safareig amb les lloses inclinades per rentar la roba.
Com a curiositat, a la plaça frontal s’hi pot veure un cartell amb la llegenda ” el 12 d’octubre de 1907 l’aigua arribà aquí” que fa referència al nivell que assolí l’aigua del riu Llanera després d’uns forts aiguats.
Aquest Safareig i Font, estava fa cent anys, a les afores del pobla de Torà, prop dels camps, on avui en dia, tot son cases i carrers…
Com que aquelles èpoques, com a molts d’altres pobles, la gent a casa no disposava, ni tant sols d’aigua i menys d’aigua correnta, tenien de sortir del poble i anar a La Font a recollir-la o be, a fer la bugada les dones, bona part dels dies de la setmana, per tant, no era una costum, era una necessitat en fer-ho.
Recopilació del text, de les Fotografies antigue i Fotografies actuals
Ramon Solé