Text cedit per l’Ajuntament de La Garriga.
Just després del seu naixement, al molí de Blancafort, el rec Monar ja regava els horts i rentava la roba del barri de Querol
El veïnat de Querol era conegut al segle XVII com a “carrer dels còdols” pel tipus d’empedrat que cobria la via. Les cases del veïnat daten dels segles XVI-XVIII. Pel mig hi passa el camí ral, la principal via de comunicació que travessava el terme de la Garriga abans de la construcció del carretera de Ribes. Després de sortir del molí de Blancafort, el rec Monar travessa el camí ral just aquí en direcció a l’est, en la seva recerca de la cota més alta per tal d’augmentar la superfície regada. Precisament en aquest punt hi ha un safareig tradicionalment utilitzat per les dones del barri per rentar la roba. El safareig té una peça ceràmica per a cadascuna de les cases.
Si des d’aquí seguíssim cap al nord i agaféssim la carretera a l’esquerre, arribaríem a Can Blancafort del Molí.
De la puixança dels Blancafort del Molí en donen testimoni la casa principal (XIV-XV) i la masoveria (segle XVIII), el molí fariner amb la bassa (segle XIII); el celler (segle XVIII) i, finalment, la capella del Roser (segles XVI) que mostra sobre la porta l’escut dels Blancafort: una roda de molí coronada per una testa d’àngel.
L’any 1163, a prop de la torre ja hi havia un molí sota domini de Berenguer de Sant Vicenç. A finals del segle XIII, aquest molí passà als Blancafort, que el van reconstruir i en van prendre el nom. Llavors, entre els segles XIV i XV, es va allargar successivament el rec de sortida de l’aigua del molí de Can Blancafort per tal d’instal•lar-hi altres ginys. Va néixer així el rec Monar.
El Comentari :
Actualment, podem veure el punt on entre l’aigua del riu Congost al rec, i un cop passades les cases del Barri de Querol, ens trobarem el safareig.
Es petit per ho, ja era suficient per aquella època que les dones del barri no disposaven dels medis actuals.
Esta ben conservat i esta a l’altura d’errant de terra.
L’aigua continua paral·lela a la carretera i es divideix en dos ramals per garantir l’aigua als conreus que hi han en aquest tros. Observen que alguna parcel·la de terreny, disposa d’una bassa per magatzemer l’aigua.
A partir d’aquí el rec, ja entre soterrat per la població de La Garriga.
Un dels llocs on passava rec a l’entrar a La Garriga, era pel costat de la Font de Santa Digna, construïda l’any 1915
Tot aquest conjunt, forma part d’un itinerari cultural que és pot fer sortint des del Centre de La Garriga i us podeu obtenir mes dades en el Punt d’Informació.
El meu agraïment a l’Ajuntament de La Garriga per tota la informació.
Recopilació del Text i Fotografies
Ramon Solé