Fem safareig…al rentador de Castelló d’Empúries – 1ª Part #

Castelló

El safareig públic de Castelló d’Empúries que fou construït l’any 1863, va  incorporar elements de l’antic convent de Sant Francesc.
La família Delhom que era molt destacada a Castelló, va comprar el solar, amb l’hort i les ruïnes del convent, obtenint així tots els drets i les accions sobre la part de les parets del convent i de l’església.

Dones al Safareix 2

Tot fa pensar que les columnes toscanes documentades al rentador devien formar part del claustre de l’antic convent dels franciscans (segles XVI-XVII).

El trobem al paratge conegut com el Pla de Sant Francesc, fora del nucli emmurallat de Castelló, seguint el cabal del Rec del Molí, després de passar per la Farinera.

Dones al Safareix 1

De planta més o menys triangular, el conjunt té forma d’atri porticat amb un gran safareig central. La galeria que circula al voltant del rentador pròpiament dit, està coberta per teulada a una sola vessant, de teula àrab, sustentada per un embigat de cairats i llates de fusta. Aquesta coberta es recolza damunt d’una sèrie de columnes toscanes de base cilíndrica, amb fust llis i capitell dòric, que s’assenten damunt del rentador.

 

Text  cedit per l’Ajuntament  de Castelló d’Empúries

Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s