Entre llegenda i historia de Sant Cristòfol i la Font Vella de Borges Blanques

A Borges Blanques, Sant Cristòfol patró dels conductors, actualment te una ermita construïda pels seus devots i amics de la Font Vella, però en aquest lloc la imatge no hi ha sigut sempre…

L’ermita està a uns dos quilometres del poble. es va  construïr en terrenys, on es suposa, que hi havia hagut  un poblat romà, donat que es va trobar unes restes i una moneda antiga d’aquella època.fgtfgydAbans, la imatge de Sant Cristòfol, va estar molts anys situada a l’ermita de Sant Salvador, la gent de les Borges tenia que anar fins a la Font Vella a buscar l’aigua per beure. Com que havia una certa distancia, es va prendrà la decisió  de traslladar-la a la font actua.

Es un lloc ideal, al celebrar-se  el 10 de juliol de cada any la seva festa, fa molta calor i en el paratge actual hi ha molta ombra i aigua abundant. La gent de les Borges tenia que anar fins a la Font Vella a buscar l’aigua per beure. hyhEn l’actualitat hi ha taules i bancs de fusta sota dels plataners que fan una bona hombre i frescor a l’estiu.

Es compta la llegenda, que els parroquians del Real Monestir d’Escala Dei volien poder agafar l’aigua a través de canals per a poder abastir els masos propers, però els habitants de Borges no hi estaven massa d’acord perquè es pensaven que no tindrien aigua per a ells, però els parroquians els hi van dir que els hi portarien l’aigua des de la Font Vella fins a la vora de la via també anomenada Font Nova.

Els habitants de Borges van acceptar a canvi de que els costos curessin a càrrec dels Parroquians del Monestir i que només els hi donarien l’aigua sobrant.

Text cedit per l’Ajuntament de Borges Blanques

Recopilació de Fotografies : Ramon Solé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s